TÜMKİADYeniden RefahMuhammet EliaçıkTrol Ordusu Generali
DOLAR
42,7026
EURO
50,1232
ALTIN
5.937,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Açık
16°C
K.Maraş
16°C
Açık
Perşembe Açık
16°C
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
14°C

Kahramanmaraş ‘eli böğründe’ tescillenerek koruma altına alındı

Kahramanmaraş ‘eli böğründe’ tescillenerek koruma altına alındı
19.11.2022 03:11
A+
A-

Kahramanmaraş’ın meşhur eli böğründe coğrafi işaret aldı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuruyla Maraş Eli Böğründe’nin (Maraş Yanyana) coğrafi işareti alındı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin yöresel lezzetlerini, geleneksel el sanatlarını ve kültürel değerlerini koruma altına almak, bunların ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığını artırmak için tescil başvurularını sürdürüyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu’na son olarak tescil ettirilen Maraş Gülü Motifi’nin ardından şimdi de Maraş Eli Böğründe’nin (Maraş Yanyana) coğrafi işaret tescili alındı.

Büyükşehir Belediyesi, KSÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü ve Kahramanmaraş Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası iş birliğiyle yapılan başvurunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hazırlanan 15 Kasım 2022 tarih ve 137 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak şehrin koruma altındaki ürünleri arasında yerini aldı.

Vatandaşlar, şehrin önemli damak tatlarından eli böğründenin tescillenmesinden memnuniyet duyduklarını ve çok yerinde bir karar olduğunu ifade ettiler.

Kahramanmaraş Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Erdal Kanbur, “Çok mutluyuz tabi. Her şeyden önce Kahramanmaraş için her şey. Gerçekten Kahramanmaraş’ta yaygın olan yemek kültürü bütün Türkiye’de sözü edilen yerini buluyor. Çünkü hak ettiği yeri buluyor, o da bizim eli böğründemiz Kahramanmaraş’a has bir yemek kültürü. Biliyorsunuz eli böğründe demek, et bir tarafta sebzeler bir tarafta. Onu öyle fırına sokarsınız ve leziz Kahramanmaraş’ın yöresinden toplanmış biberi olsun, domatesi olsun yörenin damak tadını veren o bitkilerin insana verdiği aroma, et de öyle. O yüzden de güzel bir yemek meydana geliyor. Bundan sonra da ustalar geliyor. Kahramanmaraş’ta birbirinden ustalarımız gönüllerini, ruhlarını koyarak bu yemeğe bir lezzet katıyorlar. Bunun de geriye dönüşü nedir? Bunun tescillenmesiydi. O yüzden de Kahramanmaraş Belediyemize, esnaf odalarımıza ve bulunduğum Lokantacılar tatlıcılar odası olarak da konuşuyorum; elimizi, gönlümüzü vererek bunu Kahramanmaraş’a kazandırmak her şeyden önce. Biz bu markayı Kahramanmaraş’a kazandırdık. Nedir? Tescilini aldık, çünkü bizim hakkımızdı. Türkiye’de bu damak tadını almak için İstanbul’dan, Bursa’dan, her taraftan, Mersin’den Kahramanmaraş’a gelip soruyor, ya en güzel nerede yiyebilirim, eli böğründe varmış Kahramanmaraş’ta? Bütün ustalarımız öyle bir usta ki her birinin lezzeti ayrı bir lezzettir. Onun için de elini kolunu sallayarak her tarafa girebilirsin kardeşim. Çünkü bütün ustalarımız ona göre ayarlanmış, o leziz yemeği size sunabilmek için kendi kültürümüzden her şeyden vererek size bunu takdim ederler” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.