TÜMKİADYeniden RefahMuhammet EliaçıkTrol Ordusu Generali
DOLAR
42,7026
EURO
50,1232
ALTIN
5.937,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Açık
16°C
K.Maraş
16°C
Açık
Perşembe Açık
16°C
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
14°C

Metrekare fiyatı 30 bin 318 lira oldu

Metrekare fiyatı 30 bin 318 lira oldu
20.01.2024 23:53
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ait Konut Fiyat Endeksi verilerini kamuoyu ile paylaştı. Konut piyasasındaki kalite etkilerinden arındırılmış fiyat değişimlerini ölçmek amacıyla hesaplanan KFE bir önceki aya kıyasla yüzde 1,9 oranında artış göstererek 1150,4 seviyesine ulaştı.

Konut fiyatlarındaki hızlı artış, 2023 yılı Kasım ayı itibariyle Türkiye genelindeki konut piyasasında önemli bir gelişmeyi ortaya koydu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, konut fiyat endeksi (KFE), bir önceki aya göre yüzde 1,9 artarak 1150,4 seviyesine ulaştı.

Aynı zamanda, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla nominal olarak yüzde 82,8 ve reel olarak yüzde 12,4 oranında bir artış kaydedildi. Bu, konut fiyatlarının son aylarda yaşanan gerilemeye rağmen, 2023 yılı TÜİK tarafından açıklanan yüzde 64,77’lik tüketici enflasyonunun üzerinde bir seyir izlediği anlamına geliyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki konut fiyat endekslerindeki değişimlere bakıldığında, Kasım ayında bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 0,8, 1,8 ve 2,8 oranlarında artış görüldü. Ayrıca, İstanbul, Ankara ve İzmir’de bir önceki yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 69,2, 96,3 ve 76,9 oranlarında bir artış yaşandı.

Türkiye genelinde ortalama bir konutun metrekare fiyatı Kasım ayında 30 bin 318,6 TL’ye yükselerek, 100 metrekarelik ortalama bir konutun fiyatı ise 3 milyon 31 bin 860 TL’ye ulaştı. Bu rakam İstanbul’da 4 milyon 453 bin 250 TL, Ankara’da 2 milyon 329 bin 160 TL, İzmir’de ise 3 milyon 546 bin 530 TL seviyelerine ulaştı.

TCMB’nin son Konut Fiyat Endeksi açıklamasında, Adıyaman, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde depreme bağlı olarak veri sayısının yetersiz olması nedeniyle söz konusu illerde 2023 yılı Şubat ayından itibaren endekslerin sabit kabul edildiği bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.