TÜMKİADYeniden RefahMuhammet EliaçıkTrol Ordusu Generali
DOLAR
34,2544
EURO
37,6059
ALTIN
2.921,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Parçalı Bulutlu
33°C
K.Maraş
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
34°C
Salı Açık
33°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

Deprem Bölgesinde Şıra Üretimi Başladı

Deprem Bölgesinde Şıra Üretimi Başladı
15.10.2023 04:59
74
A+
A-

Kahramanmaraş’ta depremin ardından normal hayata dönüş süreci devam ediyor.

Çiftçiler, şıra üretimi için çalışmalara başladı. Dulkadiroğlu ve Çağlayancerit ilçelerinde bağ bozumuyla birlikte şıra, pekmez, bastık, cevizli, fıstıklı ve bademli sucuk ve samsa üretimi yapılmaya başlandı.

Kahramanmaraş genelinde 129 bin 677 dekarlık alanda üretilen üzümden bu yıl 80 bin ton rekolte bekleniyor. Üzüm salkımları, bağda bulunan sal adı verilen havuzlarda ezilerek suyu çıkarılıyor.

Üreticiler, dev kazanlarda üzüm suyunu saatlerce kaynatarak şıra haline getiriyor. Ardından şıra, bezlere serilerek güneşte kurutuluyor ve bastık diye bilinen pekmeze dönüştürülüyor.

Cevizli beyaz ve kara pekmez sucuk, kilosu 400 lira; fıstıklı beyaz ve siyah pekmez sucuğu 500 lira; bademli beyaz un sucuğu 400 lira; cevizli samsa 550 lira; bastık 350 lira ve pestilin kilosu ise 200 liradan satışa sunuluyor. Üretimin 25 bin tonu ihraç edilirken kalan kısım çevre illerde pazarlanıyor. Deprem bölgesindeki çiftçiler, yaşanan afetin ardından üretimlerine devam etmek için büyük çaba sarf ediyor. Üreticiler, bu zorlu süreçte de üretim yaparak ekonomiye katkıda bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.