Tümkiadİb Enerjiİsmail BağrıaçıkMaraş HaberMuhammet ELİAÇIK
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş
Az Bulutlu
31°C
K.Maraş
31°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Açık
32°C

Kahramanmaraş’tan Avrupa’ya minber-mihrap ihraç ediyorlar

Kahramanmaraş’tan Avrupa’ya minber-mihrap ihraç ediyorlar
12.12.2022 16:52
0
A+
A-

Kahramanmaraş’ta ahşap ceviz oyma sektörü, farklı konseptlerdeki ürünleriyle yurt dışına açıldı. El emeği göz nuru cami eserlerini Avrupa’ya ihraç etmeye başlayan sektör, Maraş oyma ve Selçuklu mimarisiyle hayran bırakıyor.

Kahramanmaraş´ın geleneksel el sanatları arasında yer alan ağaç oyma ürünleri, ustaların maharetli ellerinde hazırlanıyor. Çeyiz sandıkları, minber, mihrap ve cami kapıları gibi ürünler Türkiye´nin yanı sıra Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Kahramanmaraş’ta asırlara dayanan ata dede mesleği Maraş ceviz oyma tekniğinde yeniliklere ayak uyduran ustalar, farklı konseptteki cami ürünlerini, sevgilerini de katarak üretip ekonomiye katma değer sağlıyorlar.

Avrupa’da yaşamakta olan Türklerin camisine hazırlanan minberde, Kur’an’ı Kerim’de yer alan ayet sayısınca parça yer alıyor. Büyük ilgi gören ürünlerin yapım aşaması 1 ila 3 ay arasında değişiyor. Ustaların maharetli elleriyle üretilen ürünler Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika gibi ülkelere pazarlanıyor. Yılda 200 caminin mihrap ve minberini ürettiklerini söyleyen ustalar, mesleğin tüm aşamasında el emeği göz nuru ve işçilik bulunduğunu ifade ettiler.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Galip Göçener, “Burada cami ürünleri yapıyoruz. Genelde yaptığımız ürünler ceviz ahşap oluyor. Ve ahşabın her türlüsünü de kullanıyoruz. Genelde yaptıklarımızı iç piyasaya kullanıyoruz, satıyoruz yurt dışı dahil olmak üzere. İşte mihrap, minber yapıyoruz, vaaz kürsüsü, çardak. Yani ahşaba dair ne varsa uygulamaya çalışıyoruz. Mimari olarak genelde Maraş oyması kullanıyoruz, Selçuklu tarzı kullanıyoruz. Genelde bu. Genelde bu ürünler 2 ustayla 2 ayda, 1.5 ay gibi zamanda bitiyor. Bu bittikten sonra boya aşamasına geçiliyor. Yani bir 10-15 günde orada bir süremiz oluyor. Çivi kullandığımız bölümler var. Ama genelde kullanmıyoruz. Mesela şu yüzeylerde yok” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.